Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДФС про реєстрацію платником ПДВ неприбутківця, який обслуговується централізованою бухгалтерією

25 лютого 2019, 07:30
515
0
Реклама

До неприбуткових організацій, які повністю фінансуються з бюджету і обслуговуються централізованими бухгалтеріями, та обліковуються в Єдиному банку даних юридичних осіб з ознакою "не є платником податків" відносяться бюджетні установи, що не здійснюють діяльність, пов'язану з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямовану на отримання доходу.

У разі ж якщо неприбуткова організація планує здійснювати таку діяльність, то вона повинна самостійно сплачувати податки і збори, а тому така неприбуткова організація повинна звернутися до контролюючого органу за основним місцем обліку для зняття ознаки "не є платником податків" та взяття її на облік як платника податків.

Отже, кожна окрема юридична особа (у т.ч. неприбуткова організація), яка безпосередньо здійснює фактичні операції з постачання товарів/послуг на митній території України, що підлягають оподаткуванню ПДВ згідно з р. V ПКУ (у т.ч. операції, які звільнені від оподаткування ПДВ відповідно до ст. 197 ПКУ), загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн, зобов'язана згідно з вимогами ПКУ подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ і, відповідно, зареєструватися як платник ПДВ в обов'язковому порядку.

При цьому, якщо особа, яка здійснює централізоване ведення бухгалтерського обліку окремих установ чи організацій (у т.ч. неприбуткових), реєструється як платник ПДВ, то така особа забезпечує нарахування та сплату ПДВ до бюджету виключно за операціями, які є об'єктом оподаткування ПДВ, та безпосередньо здійснюються нею.

Водночас зверніть увагу: будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ у випадках та в порядку, передбачених ст. 183 ПКУ, але не подала до контролюючого органу заяву за формою № 1-ПДВ, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування податку (п. 183.10 ПКУ).

Див. ІПК ДФСУ від 19.02.2019 р. № 606/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини