Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відмовили в реєстрації платником ПДВ при своєчасній подачі заяви: чи буде штраф?

26 лютого 2019, 12:00
443
0
Реклама

Будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ, і у випадках та в порядку, передбачених ст. 183 ПКУ, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за не нарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування (п. 183.10 ПКУ).

Водночас, контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, передбачених ПКУ або іншим законодавством, якщо, зокрема, платник податків не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію (пп. 54.3.1 ПКУ).

Так, п. 123.1 ПКУ визначено, що якщо контролюючий орган, зокрема, самостійно визначає суму податкового зобов'язання, на підставах, визначених пп.пп. 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4, 54.3.5, 54.3.6 ПКУ, це тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25% від суми визначеного податкового зобов'язання, завищеної суми бюджетного відшкодування.

Отже, якщо особа, яка підлягає реєстрації платником ПДВ, не подала протягом 5 календарних днів, наступних за днем отримання повернутих документів, виправлені документи для взяття на облік у контролюючих органах або повторно подала їх з помилками, така особа несе відповідальність відповідно до діючого законодавства.

До того ж платник податку має право оскаржувати в порядку, встановленому ПКУ, рішення, дії (бездіяльність) контролюючих органів (посадових осіб), у тому числі індивідуальну податкову консультацію, яка йому надана, а також узагальнюючу податкову консультацію (пп. 17.1.7 ПКУ).

Таке роз'яснення нещодавно надало ГУ ДФС у Рівненській області під час проведення сеансу телефонного зв'язку "гаряча лінія" з начальником юридичного управління.

Більше про особливості реєстрації платником ПДВ читайте у рубриці "Аналітичні матеріали"/"ПДВ"/"Реєстрація платником ПДВ" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини