Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не скоротили робочий день напередодні свята: чим загрожує?

11 березня 2019, 12:30
1105
0
Реклама

Як відомо, напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи працівників скорочується на одну годину як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні (ч. 1 ст. 53 КЗпП). Проте, чи буде порушенням, якщо цього не зробити?

Так, адже у такому випадку при відпрацюванні всього місяця роботи працівник матиме надурочну годину роботи, яку варто додатково оплатити.

Проте, відмітка в табелі 8 годин роботи 7 березня (напередодні 8 березня) може бути й помилковою, що врятує від штрафу Держпраці.

Саме така справа розглядалася Шостим апеляційним адміністративним судом в постанові від 05.02.2019 р. у справі № 2340/3006/18.

Як свідчать обставини справи, згідно табеля обліку використання робочого часу за березень 2017 року у ФОП 07.03.2017 напередодні Міжнародного жіночого дня, що святкується 8 березня, кухарями відпрацьовано по восьмигодинній нормі робочого часу без скорочення на одну годину, що відповідно до вимог ст. ст. 53, 62 КЗпП є надурочною роботою.. Загальний розмір відпрацьованого ними робочого часу в березні 2017 року становить 176 годин, в той час норма тривалості робочого часу при 40 годинному робочому тижні на березень місяць 2017 року становила 175 годин.

В позовній заяві ФОП стверджує, що допустив технічну помилку, і як він вказує в табелі обліку робочого часу замість відпрацьованих 07.03.2017 семи годин робочого часу було проставлено вісім годин. Аналогічну помилку ним було допущено і в табелі обліку використання робочого часу за березень 2018 року щодо іншого працівника, про що як він вказує було повідомлено відповідача шляхом надання відповідь на припис, пояснювальної записки написаної позивачем, а також пояснювальної записки працівників.

Як уважають судді, співставлення відомостей з табелю обліку робочого часу кухарів за березень 2017 та 2018 року із затвердженими нормами кількості робочих годин не може бути єдиним, належним та беззаперечним доказом на підтвердження порушення позивачем ст. 106 КЗпП. Натомість, при оцінці виявленого порушення як відповідачу, так і суду першої інстанції необхідно було врахувати надані позивачем пояснення та інші докази виправлення технічної помилки при складанні табелів обліку використаного робочого часу за березень 2017 та 2018 року та надати оцінку доцільності застосування штрафних санкцій з урахуванням характеру вчиненого порушення.

Також важливим, на думку колегії суддів, є те, що будь-яких скарг від працівників з приводу невиплати в подвійному розмірі заробітної плати за одну відпрацьовану годину в надурочний час не було.

Кухарі підтвердили, що відпрацювали в той день сім годин з перервою на обід, зарплата їм була нарахована і виплачена в повному обсязі та претензій до роботодавця вони не мають, що підтверджується власноручно написаними ними пояснювальними записками.

Перевірку тривалості робочого часу було проведено шляхом візуального огляду наданих в ході інспекційного відвідування табелів обліку робочого часу ФОП в порівнянні з затвердженими нормами, що і лягло в основу висновку про порушення позивачем вимог ст. 106 КЗпП.

В зв'язку з чим відповідачу було надано відкоригований табель обліку робочого часу.

Тож суд задовольнив позовні вимоги ФОП.

На цю тематику також читайте у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН матеріал "Будьте уважні в разі звільнення працівників: судові рішення роботодавцям".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал в Telegram і сторінку в Facebookщоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини