Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ІТ-сектору вигідно наймати ФОПів задля оптимізації податків

24 березня 2019, 12:00
2514
0
Реклама

Голова Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, народний депутат України, Ніна Южаніна, відреагувала на податкові ініціативи щодо ІТ-сектору. Коментарі були розміщені також на її сайті.

У лютому цього року інформаційним простором прокотилася показова хвиля, яка дала зрозуміти хто є хто в ІТ-сфері. Розпочалася вона з того, що Мінсоцполітики на своєму сайті оприлюднило для обговорення законопроект, яким пропонується прирівняти осіб, які за певним переліком ознак виконують роботу, що здійснюється в межах трудових відносин, до найманих працівників. Ця ініціатива стосувалася всіх фізичних осіб-підприємців, яких компанії фактично використовують як робочу силу, тільки без належної сплати податків (5% від доходу і мінімальний ЄСВ сплачує сам ФОП, "звільняючи" тим самим свого роботодавця від сплати 41,5% сумарно ПДФО, ЄСВ та військового збору). Проте на захист ФОПів стали чомусь не торговці чи ресторатори, а представники ІТ-сектору.

Пояснюється це просто: в Україні в ІТ-галузі працює майже 4000 компаній. Більше половини з них мають понад 80 працівників, але здебільшого вони оформлені не в штаті, а як ФОП. За даними Державної фіскальної служби, сума сплачених ІТ-компаніями податків в 2014-2017 роках щороку зростала на 27 відсотків, і очікується, що така тенденція збережеться. Щодо податкової дисципліни працівників ІТ-індустрії-спрощенців, то протягом 2013-2017 років сплата єдиного податку та ЄСВ ними зростала в середньому на 58,8 відсотка і в 2017 році становила 3,2 млрд гривень.

Заради справедливості варто зауважити: своїм розвитком українська ІТ-індустрія багато в чому зобов'язана саме спрощеній системі оподаткування. Але коментарі в соцмережах на кшталт "то, може, краще поборотися із зарплатами в конвертах, а не з фактично єдиною індустрією, яка реально допомагає Україні встати з колін?" все одно не є справедливими.

Оскільки тема ФОПів від ІТ набула доволі широкого розголосу, у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 10094, яким пропонується для таких фахівців створити нову, п'яту групу платників єдиного податку - з річним доходом до 7,5 млн гривень і без найманих працівників. Надалі ж для них передбачено підвищення ставки єдиного податку на один відсоток щороку (до 10% у 2025 році), а також збільшення з 2020 року суми ЄСВ до подвійного розміру мінімального страхового внеску, або 44 відсотки від мінімальної зарплати. Також передбачено, що ФОПи зможуть використовувати в роботі техніку та інформаційні системи, які належать юридичним особам, без оформлення трудового договору.

Проте запропонований механізм оподаткування ІТ-галузі навряд чи можна назвати оптимальним з кількох причин:

по-перше, створюються преференції для окремо взятої галузі, що не сприяє конкуренції підприємницької ініціативи в Україні;

по-друге, роботу на себе, але фактично на території роботодавця (використання його техніки), можна кваліфікувати як легалізацію схеми "роботодавець - ФОП" для окремо взятої галузі;

по-третє, податкове навантаження в цій окремо взятій галузі на одну категорію платників (ФОПів) збільшується, тоді як на іншу (юридичних осіб) залишається без змін, чим і пояснюється підтримка законопроекту провідними ІТ-асоціаціями.

14 березня Ніна Южаніна разом із колегами зареєстрували як альтернативний законопроект № 10094-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції". Проектом пропонується надати компаніям, які відповідають встановленим критеріям, право застосувати особливий порядок оподаткування доходів своїх ІТ-спеціалістів. Але: право, а не - обов'язок! Компанії, які не матимуть бажання ним скористатись, й надалі працюватимуть за нинішньою системою оподаткування.

Альтернативний законопроект передбачає встановлення особливого порядку оподаткування, за ставкою 9% ПДФО, доходів ІТ-спеціалістів у галузі програмування (посади яких відповідають підкласу 2132 згідно з класифікатором професій (ДК 003:2010), які є найманими працівниками (перебувають у трудових відносинах з суб'єктами індустрії програмної продукції). У цей період пропонується дозволити застосовувати до зарплати таких працівників ставку ЄСВ у розмірі 5%.

"На спрощенку і назад: деякі особливості зміни системи оподаткування" - про це читайте у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН за посиланням.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини