Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст попереджає: за порушення правил на виборах можна потрапити за грати до 7 років

30 березня 2019, 11:00
907
0
Реклама

Вже завтра кожного свідомого громадянина України чекає похід на виборчу дільницю. У зв'язку із цим, Мінюст на своєму офіційному сайті нагадав, яка передбачена відповідальність за порушення виборчого процесу.

Усього визначили 11 речей, яких не варто робити на виборчій дільниці":

1) не можна виносити бюлетень за межі виборчої дільниці.

2) не можна вкидати велику кількість бюлетенів у виборчу скриньку.

3) не можна отримувати бюлетень від іншої особи, крім члена комісії.

4) не можна фотографувати бюлетень.

За вищевказані порушення загрожує штраф від 1700 до 5100 грн, або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років.

5) Наявність сторонніх осіб на дільниці, в кабіні (кімнаті) для таємного голосування карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

6) не можна передавати бюлетень сторонній особі. Це карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на той самий строк.

7) не можна пошкоджувати виборчі скриньки. Це карається позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Крім того:

8) не можна здійснювати масове підвезення виборців до дільниці.

9) не можна передавати гроші або подарунки за голосування.

Це карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

10) не можна видавати бюлетень для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України. За це загрожує штраф від 1700 до 5100 грн або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років.

11) спроба голосувати особою без законних на те підстав карається штрафом від 1700 до 5100 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

За даними Мінюсту

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини