Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За яких умов Держпраці може провести позапланове інспектування

25 квітня 2019, 12:00
369
0
Реклама

Кіровоградський окружний адміністративний суд у рішенні від 19.03.2019 р. у справі № 1140/2746/18, визначив за яких умов Держпраці має право призначити позапланове інспектування.

Так на думку суддів, Держпраці може здійснювати державний нагляд виключно на підставі спеціального закону, котрий встановлював би особливості його діяльності. Законодавець не прийняв такого спеціального закону, тому спірні правовідносини врегульовані виключно приписами Закону України від 05.04.2007 р. № 877-V (далі - Закон), що виключає можливість застосування до спірних правовідносин постанови КМУ від 26.04.2017 р. № 295, якою керувався відповідач, призначаючи інспекційне відвідування. До того ж інспекційне відвідування за сутнісним змістом є перевіркою

Водночас, підстави здійснення позапланових заходів встановлено ч. 1 ст. 6 Закону.

Виходячи з цього, суд зробив висновок, що інспектори провели позапланову перевірку за відсутності правових підстав, встановлених Законом. З цих підстав був скасований наказ про призначення інспекційного відвідування та припис, котрий прийнято на підставі незаконно проведеної перевірки.

Читайте також статтю "Скасування припису та штрафу Держпраці: судова практика на допомогу" електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини