Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Натякнули на хабар? Повідомте компетентні органи!

14 червня 2019, 16:20
438
0
Реклама

Зіткнутись з хабарництвом - подія неприємна та, нажаль, не рідкісна. Тож, якщо вам запропонували хабар - Держпраці випустила коротку покрокову інструкцію.

Крок перший - збір інформації про вимагання

Спробуйте зібрати максимум деталей про передачу хабаря - яка сума та валюта, яким чином передати тощо. Залізним аргументом у притягненні хабарника до відповідальності буде зафіксований через відео чи аудіо факт вимагання.

В жодному разі не провокуйте службовця до отримання хабара. За такі дії передбачена кримінальна відповідальність.

Крок другий - пишіть заяву до правоохоронців.

Якщо не має змоги точно визначити підслідність - пишіть звернення до Нацполіції. Звідти мають спрямувати за адресою уповноваженої установи.

До компетенції НАБУ і ДБР віднесено розслідування злочинів високопосадовців, прокурорів, суддів, нардепів, голів облрад та ін. Крім того, в компетенції ДБР - розслідування злочинів службових осіб НАБУ та САП.

Заяву або повідомлення про злочин подають у довільній формі. Бажано зазначати свої персональні дані - ПІБ, контактну інформація. Разом із тим, допустимо надавати інформацію й анонімно. До НАБ і Нацполіції, як і до ДБР після його повноцінного запуску, можна подавати заяви в електронному вигляді.

Не забудьте зафіксувати номер, за яким її зареєструють правоохоронці, аби в подальшому слідкувати за її розглядом.

Крок третій - очікування результату

Відповідь повинні надати протягом 30 днів. У окремих випадках термін може бути продовжений, але в цілому не має перевищувати 45 діб.

Дуже важливо вказати у поданій заяві правильні контактні дані, адже саме за ними з вами зв'яжуться правоохоронці. Вчинення будь-яких дій без їхнього відому в майбутньому може бути використане проти вас у суді, тож не слід вдаватись до самодіяльності.

Якщо реакції немає, пишіть заяву на правоохоронців.

Якщо вам не відповіли в 45-ти денний термін необхідно звернутись на гарячу лінію МВС та повідомити про факт бездіяльності. Якщо дзвінок не дасть результатів - необхідно скласти заяву на ім'я начальника відділку і вимагати завірений талон з вихідним номером, який буде слугувати документальним підтвердженням ваших намірів вплинути на ситуацію.

Якщо ви не дочекалися реакції на письмове звернення, варто підключити прокуратуру.

Надайте справі розголосу.

Більше за правоохоронців корупціонери, особливо високопоставлені, бояться журналістів та громадських активістів. Якщо ви не впевнені у тому, що ваша справа розслідується і буде доведена до кінця, зверніться за допомогою до ЗМІ чи правозахисників. Ваша справа отримає розголос і ви зможете посилити вашу позицію компетентною юридичною підтримкою.

Джерело: повідомлення Управління Держпраці у Тернопільській області

Як подається антикорупційна декларація читайте у статті газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини