Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи платить фермер ЄСВ, якщо він найманий працівник?

25 червня 2019, 15:40
280
0
Реклама

Фіскали наголосили: член ФГ (платник ЄСВ) у разі укладання трудового договору із роботодавцем повинен знятись з обліку як платник ЄСВ у порядку, визначеному розд. V Порядку № 1162.

Відповідно до п. 51 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, членів ФГ, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, визначено платниками ЄСВ.

Такі платники зобов'язані стати на облік в контролюючих органах як платники ЄСВ.

Водночас не є платниками ЄСВ в розумінні п. 5 ч.1 ст. 4 Закону № 2464 члени ФГ, якщо вони одночасно є застрахованими особами і за них роботодавець сплачує ЄСВ із суми нарахованої зарплати.

Умови зняття з обліку платників ЄСВ, на яких не поширюється дія Закону № 755-IV, прописані у розд. V Порядку № 1162. Останній передбачає, аби знятися з обліку, до контролюючого органу потрібно подати заяву за формою № 7-ЄСВ, наведеною у додатку 5 до Порядку 1162.

Підсумуємо: якщо член ФГ, який перебуває на обліку як платник ЄСВ, уклав трудовий договір з роботодавцем, то він повинен подати до контролюючого органу заяву про зняття його з обліку як платника ЄСВ за формою № 7-ЄСВ.

Джерело: роз'яснення з категорії 301.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua)

Який порядок обліку платників ЄСВ, дізнайтесь із ситуації для бухгалтера "Взяття на облік платників ЄСВ".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини