Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Модифікація фінансових зобов’язань: в ДФС пояснили вплив на фінрезультат

16 липня 2019, 15:30
322
0
Реклама

У зв'язку з переходом багатьох компаній на МСБО та в світлі актуальності теми дисконтування фінансових зобов'язань в Офісі ВПП ДФС звернули увагу платників на такий елемент як модифікація.

Що таке модифікація фінансових зобов'язань?

Простими словами - це зміна умов договору (зміна строку, зміна розміру процентної ставки, зміна суми).

Яким чином впливає модифікація фінансових зобов'язань на оподаткування?

Якщо попередньо фінансове зобов'язання класифікувалося як короткострокове, а зміна строку впливає на його класифікацію як довгострокового фінансового зобов'язання - в бухобліку необхідно розрахувати дисконт (це різниця між майбутньою та теперішньою вартістю зобов'язання) та включити такий дисконт в доходи, що в свою чергу вплине на збільшення фінрезультату та збільшить об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Якщо попередньо фінансове зобов'язання класифікувалося як довгострокове і компанія вже розрахувала та задекларувала дисконт, то при збільшенні строку виконання фінансового зобов'язання в бухобліку необхідно провести перерахунок дисконту з врахуванням продовженого строку та відповідно включити результати такого перерахунку в доходи, що також вплине на збільшення фінрезультату та збільшить об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Стосовно зміни розміру процентної ставки слід враховувати що зменшення процентної ставки призведе до збільшення дисконту, і навпаки - збільшення процентної ставки призведе до зменшення дисконту. Тобто, враховуючи що вся сутність дисконтування фінансових зобов'язань базується на вартості грошей у часі, розмір встановленої договором ставки необхідно порівнювати з розміром ефективної ставки, іншими словами - ринкової ставки з урахуванням додаткових витрат, понесених при укладанні договору. А зважаючи на зміну процентної ставки - вона може як наближатись до ефективної так і віддалятись від неї. Отже, чим більше наближена процентна ставка до ефективної - тим менше сума дисконту, і навпаки. Тож при зміні процентної ставки необхідно провести перерахунок дисконту, але тільки перспективно з моменту таких змін. Наслідком перерахунку дисконту є збільшення або зменшення фінрезультату та об'єкта оподаткування податком на прибуток.

Зміна суми фінансового зобов'язання - чи то збільшення за рахунок додаткового надходження коштів, чи то зменшення за рахунок передчасного погашення зобов'язання також призводить до перерахунку дисконту за таким зобов'язанням. Це в свою чергу впливає на фінрезультат компанії та на об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Джерело: сайт Офісу ВПП ДФС.

На цю тему корисним буде матеріал "Фінансові запозичення у звітності за МСФЗ: відображення в обліку" у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини