Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перевізник відшкодував єдиннику втрату вантажу – чи платити єдиний податок

22 серпня 2019, 16:40
206
0
Реклама

Спеціалісти ДФСУ пояснили, як оподаткувати кошти, які отримала юрособа-єдинник 3 групи від перевізника за компенсацію завданих збитків по втраті вантажу замовника.

Вони нагадали, що за договором транспортного експедирування одну сторону (експедитора) зобов'язують за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних із перевезенням вантажу.

У разі порушення зобов'язання настануть правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, відшкодування збитків (п. 4 ч. 1 ст. 611 ЦКУ).

Боржник, який порушив зобов'язання, має відшкодувати кредиторові завдані збитки.

Суми відшкодування збитків і компенсацій відображають в бухгалтерському обліку у складі інших операційних доходів (п. 7 П(С)БО 15) за кредитом субрахунку 715.

Отже, фіскали зробили висновок: отриману підприємством від перевізника суму компенсації вартості завданих збитків від втрати вантажу замовника включають до доходу підприємства та оподатковують єдиним податком.

Джерело: ІПК ДФСУ від 16.08.2019 р. № 3850/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Які наслідки порушення умов договору. За яких обставин відповідальність за порушення не настає, дізнавайтесь із ситуації для бухгалтера "Відповідальність за порушення умов договору".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини