Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи обкладати ПДВ посередницьку діяльність страхового агента

23 серпня 2019, 13:30
1944
0
Реклама

ДФС роз'яснила, чи є об'єктом оподаткування ПДВ надання страховим агентом послуг з укладання договорів зі страхувальниками від імені та на умовах страхової компанії.

Якщо страхова компанія має ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, то послуги страхового агента, пов'язані зі страховою діяльністю такої страхової компанії, не є об'єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.3 ПКУ).

Оскільки надання послуг зі страхування і перестрахування не є об'єктом оподаткування, то виплата страхових платежів також не є об'єктом оподаткування ПДВ. Відповідно, операція з отримання страховим агентом страхових платежів з наступним перерахуванням на рахунок страхової компанії не спричиняє податкових наслідків з ПДВ ані у страхового агента, ані у страхової компанії.

Отже, якщо страховий агент надає послуги з укладання договорів зі страхувальниками від імені та на умовах страхової компанії, то зазначені послуги не є об'єктом оподаткування ПДВ. Агентську винагороду, яку отримує страховий агент від страхової компанії за надані послуги, не включають до бази оподаткування ПДВ.

Джерело: ІПК ДФСУ від 19.08.2019 р. № 3879/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про те, як підприємство-страхувальник відображає в бухгалтерському та податковому обліку операції зі страхування майна, ми розповідали в статті "Страхування майна підприємства: бухоблік й оподаткування" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини