Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці та НБУ озвучили свої позиції щодо використання рахунків ФОПів для власних потреб

8 січня 2020, 14:30
3957
0
Реклама

За поточними рахунками в національній валюті ФОПів або фізосіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюють всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов'язаних із власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.

Такими є вимоги оновленого п. 14 розділу І Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління НБУ від 27.12.2019 р. № 162. Вони діють із 03.01.2020 р.

Тож із 3 січня дозволено використовувати кошти на власні потреби лише після їх перерахування із підприємницького рахунку на особистий рахунок як для фізособи. Схоже, цю норму банки закріплять у договорах на обслуговування рахунків ФОПів.

Хоча на етапі, коли вказані зміни були в проекті постанови, Нацбанк відхрещувався від заборони використання рахунків ФОП. Тоді пояснювали вказану правку як таку, котра носить технічний уточнюючий характер і не містить змін по суті для ФОПів. На переконання НБУ, діючі норми і так передбачають, що фізична особа, яка здійснює підприємницьку/незалежну професійну діяльність, має відкрити у банку окремі рахунки - для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності та для власних потреб.

ДПС на своїй сторінці у Facebook відзначила: тепер ФОПи не зможуть розплачуватися в супермаркеті з підприємницької картки.

Водночас НБУ спростив порядок закриття поточних банківських рахунків ФОП, що припиняють діяльність.

Для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Із 13 січня діятиме нова форма платіжного доручення та чекової книжки. Коментар до змін - у статті сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся тестовим 3-денним доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини