Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено порядок оподаткування ПДВ операцій із постачання товарів, повернених лізингоодержувачем

9 січня 2020, 17:10
385
0
Реклама

До ПКУ були внесені зміни, спрямовані на вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу (підстава - Закон України від 20.12.2019 р. № 425-IX, що набрав чинності 29.12.2019 р.). Зокрема, виклали у новій редакції п. 189.5 ПКУ. Відтак змінено порядок оподаткування ПДВ у разі постачання товарів, які були повернуті лізингоодержувачем лізингодавцю за договором фінансового лізингу у зв'язку з його невиконанням чи неналежним виконанням (у т. ч. повернуті на підставі виконавчого напису нотаріуса), якщо лізингодавцем за операцією з повернення таких товарів до складу податкового кредиту не включалися суми податку. У разі постачання таких товарів базою оподаткування є позитивна різниця між ціною постачання та ціною придбання таких товарів.

Водночас уточнено: ціна придбання визначається як вартість товарів, за якою такі товари були повернуті лізингодавцю, а саме як первісна вартість товарів (об'єкта фінлізингу) за вирахуванням сплачених лізингових платежів у частині компенсації вартості об'єкта фінлізингу. У разі придбання товарів у платника податку ціна придбання визначається з урахуванням ПДВ.

Також з метою вдосконалення процедури проведення фінансової реструктуризації було викладено у новій редакції п. 46 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ, згідно з яким тимчасово, до 01.01.2023 р., звільнено від оподаткування ПДВ окремі операції:

- боржника та/або поручителя з постачання товарів для цілей погашення заборгованості боржника перед кредиторами відповідно до плану реструктуризації, підписаного згідно із законом щодо фінансової реструктуризації, або плану санації, затвердженого згідно із законодавством, що регулює відносини з питань відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, з урахуванням особливостей, встановлених законом щодо фінансової реструктуризації;

- банків та інших фінансових установ з постачання (продажу, відчуження в інший спосіб) товарів, що були отримані ними від боржників, поручителів за операціями з постачання товарів, що звільнені від оподатковування на підставі, зазначеній вище.

Джерело: Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу" від 20.12.2019 р. № 425-IX.

Платникам ПДВ цікавим може бути матеріал "Прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК: порядок від Мінфіну" газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів видання "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сучасного медіа для бухгалтерів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини