Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держпраці пояснили, хто робить запис у трудову книжку, якщо помер роботодавець-ФОП

1 жовтня 2020, 08:20
2416
0
Реклама

В Управлінні Держпраці у Рівненській області розповіли, хто може здійснити запис у трудову книжку про звільнення працівника, якщо його роботодавець - фізособа - підприємець помер.

Підпункт 2.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок передбачає, що всі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення - у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Трудовий договір не реєструється у Державній службі зайнятості, отже, центр зайнятості жодним чином не може внести запис про звільнення до трудової книжки та припинити трудовий договір з ФОП.

Чинним законодавством також не передбачено здійснення запису у трудову книжку спадкоємцями померлої фізособи - підприємця.

Враховуючи зазначене вище, у Держпраці радять для встановлення факту припинення трудових відносин, відповідно до ст. 232 Кодексу законів про працю України звернутися з заявою до суду в порядку окремого провадження про встановлення юридичного факту.

Підприємцям, кадровикам та бухгалтерам рекомендуємо актуальні матеріали сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" щодо кадрового діловодства та документообігу - ви можете скористатися ТЕСТОВИМ 3-денним доступом:

- "Припинення трудових відносин у разі ліквідації ТОВ";

- "Ліквідація ТОВ: звільняємо працівників, проводимо розрахунки й завершуємо процедуру";

- "Повідомлення про прийняття на роботу: відповіді на актуальні запитання";

- "Переводимо директора із сумісництва на основне місце роботи: як правильно оформити";

- "Оновлений класифікатор професій: відповіді на практичні запитання".

Унікальна пропозиція: три місяці у подарунок при передплаті професійного видання "Інтербух" від ЛІГА:ЗАКОН на 6 або 12 місяців. Для того, щоб скористатися вигідною акційною пропозицією, заповніть, будь ласка, форму зворотнього зв'язку.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини