Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці назвала підставу для роботодавця не зберігати середній заробіток мобілізованому працівнику

20 жовтня 2020, 16:05
1226
0
Реклама

Управління Держпраці в Миколаївській області пояснило, що з дати відпустки військовослужбовця у зв'язку з вагітністю та пологами підстав для виплати середнього заробітку не вбачається, оскільки військовослужбовцем не виконуються обов'язки військової служби. Виплати середнього заробітку, передбачені ст.119 КЗпП можуть бути відновлені, на думку посадовців, лише після того, як військовослужбовець приступить до виконання обов'язків військової служби.

Це аргументують тим, що відповідно до умов ст.119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть виконуватися в робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Відповідно до ч. 3 ст.24 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" військовослужбовці вважаються такими, що виконують обов'язки військової служби:

- на території військової частини або в іншому місці роботи (занять) упродовж робочого (навчального) часу, включаючи перерви, встановлені розпорядком (розкладом занять);

на шляху прямування на службу або зі служби, під час службових поїздок, повернення до місця служби;

- поза військовою частиною, якщо перебування там відповідає обов'язкам військовослужбовця або його було направлено туди за наказом відповідного командира (начальника);

- під час виконання державних обов'язків, у тому числі, якщо ці обов'язки не були пов'язані з військовою службою;

- під час виконання обов'язку з урятування людського життя, охорони державної власності, підтримання військової дисципліни та охорони правопорядку.

Бухгалтерам та працівникам кадрових служб стануть у нагоді аналітично-практичні матеріали видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН":

- "Середній заробіток мобілізованих: розрахунок та облік";

- "Трудові та соціальні гарантії (пільги) призваним на військову службу й контрактникам";

- "Мобілізовані працівники: що з розміром МЗП";

- "Гарантії та виплати працівнику після звільнення з військової служби".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини