Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд нагадав про обов`язки роботодавця у разі призову працівника на строкову службу

27 лютого 2020, 08:30
7239
3
Реклама

Закон України "Про військовий обов`язок і військову службу" від 25.03.1992 р. № 2232-XII є спеціальним в частині регулювання гарантій та пільг для громадян України, які призвані на строкову військову службу. І саме він визначає гарантії щодо збереження за призовником його робочого місця та середньомісячного заробітку на час перебування його на строковій військовій службі.

На цьому наголосив ВС/КАС, підкресливши, що вирішуючи питання щодо звільнення працівника з займаної посади у зв`язку з призовом на строкову військову службу, слід керуватись ч. 2 ст. 39 Закону № 2232, що закріплює збереження за призовником займаної посади та середньомісячного заробітку протягом одного року, а не п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Тут же підкреслимо, що даний висновок суду стосується періоду, коли п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП визначав підставою звільнення "призов або вступ працівника або власника - фізичної особи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім призову працівника на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року". Згодом до відповідної норми було внесено зміни, згідно з якими п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП звучить як "призов або вступ працівника або власника - фізичної особи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються місце роботи, посада відповідно до частин третьої та четвертої статті 119 цього Кодексу".

Джерело: постанова Верховного Суду від 22.01.2020 р. у справі № 807/798/16

Більш ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM -тисніть сюди.

На тему звільнення роботодавцям також цікавим може бути матеріал "Звільнення працівника, з яким укладено строковий трудовий договір" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся демо-доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини