Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спрощену систему хочуть відмінити в рамках податкової реформи

27 лютого 2020, 17:35
5679
5
Реклама

Зробити справжню податкову реформу буде дуже важко, тому що це політично чутливо. Про це сказав голова стратегічної групи радників Кабміну Іван Міклош у програмі "Новий вечір" на Радіо НВ. За його словами, однією з передумов справжньої податкової реформи є скасування "спрощенки" для фізосіб-підприємців.

"Це [спрощена система оподаткування - Ред.] призводить до системи, коли багаті люди, які дуже багато заробляють, сплачують набагато менші податки, ніж бідні люди, наприклад, вчителі, інші професії", - пояснив І. Міклош. "Система, коли деякі платять менше - 5-7% - і інші платять понад 40%, це створює тиск на тих, хто платить всі податки, щоб вони теж використовували спрощену систему, або вони не будуть здатні конкурувати", - підкреслив радник уряду. "ФОПи використовуються у тих, у кого зарплата і так дуже-дуже висока, у айтішників, у адвокатів, лікарів", - наголосив він.

Відповідно, за словами промовця, без скасування подібної податкової нерівності неможливо створити "нейтральну справедливу податкову систему, боротися з тіньовою економікою".

Іван Міклош - словацький політик та економіст. На батьківщині обіймав посади заступник прем'єр-міністра, міністра економіки та фінансів. З 2016 року очолює групу радників українського прем'єра.

Подивитися на бізнес очима податкового інспектора можна в сервісі Liga:REPORT. Спробуйте прямо зараз 7-денний тестовий доступ.

Як відомо, Мінфін розпочав роботу над розробкою законів щодо податкової реформи. Орієнтир для її ухвалення - до липня 2020 року.

Також комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики радив уряду провести цього року малу податкову реформу.

Тим часом, за словами податківців, кількість ФОПів зростає, а третя група єдиного податку залишається найпопулярнішою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини