Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОП-25 новин тижня для бухгалтера

30 березня 2020, 08:00
2997
0
Реклама

Цього разу фаворитом рейтингу серед новин залишається коронавірусний карантин та його наслідки для бізнесу і громадян. Первісний шок і розгубленість минули, настав час пошуку шляхів виходу з ситуації, намагання мінімізувати неминучі втрати. Ті, хто не бажають опинитися на узбіччі, почали оптимізовувати, реформувати, переглядати і перебудовувати. До речі, зверніть увагу на наш актуальний матеріал "Неоплачувана відпустка на час карантину від А до Я" - дороговказ для керівника, кадровика, бухгалтера та працівника. Ну а серед новин черговість у популярності серед читачів наступна:

1. Алгоритм для роботодавця, який не може відправити працівників на дистанційну роботу. Оприлюднили рекомендації для юросіб, де неможливо забезпечити дистанційний режим роботи.

2. Держслужбовцям встановили умови переходу на дистанційну роботу під час карантину. Новації забезпечать правомірність перебування держслужбовців не на робочих місцях під час карантину.

3. Кабмін перерахував види діяльності, якими можна займатися під час карантину до 24 квітня. Дозволені види господарської діяльності можливі за умови дотримання вимог про захист працівників від небезпеки зараження.

4. Право педагога на зарплату під час карантину не обговорюється - МОН. За всіма педагогічними працівниками зберігається щонайменше середня заробітна плата.

5. При дистанційній роботі посаду та зарплату роботодавці повинні зберігати - Мін'юст. За працівниками зберігаються їх трудові права і оплата праці впродовж роботи з дому.

6. Як орендарю зменшити плату за орендоване приміщення протягом карантину - Нотаріальна палата. Форс-мажор об'єктивно унеможливлює виконання зобов'язань, але чи врятує він від орендної плати.

7. Уряд розширив перелік дозволених бізнесу видів діяльності під час карантину. Також пом'якшено умови пасажирських перевезень для виробничих потреб.

8. Витяги з ДЗК та інші послуги Держгеокадастру - отримуйте безконтактно. Електронні сервіси відомства працюють у штатному режимі.

9. Які наслідки виникнення боргів з зарплати під час карантину - Держпраці. На будь-якому етапі працівник має можливість звернутися до Держпраці.

10. Держпраці вказала, як організувати роботу працівників під час карантину. За найменш підозр на захворювання працівника слід негайно направити до медзакладу.

11. Для підтвердження форс-мажору через карантин достатньо мінімального пакета документів. В умовах карантину заявник готує мінімум документів і надсилає їх електронною поштою.

12. ФОП-єдинники можуть скористатися відпусткою під час карантину без сплати єдиного податку. Для цього слід подати заяву довільної форми до органу ДПС.

13. ЄСВ, сплачений ФОП авансом за березень-квітень, зарахують у майбутні платежі. На період карантину самозайнятих осіб звільнили від сплати ЄСВ.

14. 20 правил роботи магазину під час карантину для адміністрації і покупців. У пріоритеті - безпека персоналу та відвідувачів.

15. Тимчасово не нараховується податок за землю - як уточнити податкові зобов'язання. На період карантину діє звільнення від оподаткування.

16. Названо перелік адмінпослуг, які надаватимуть в ЦНАП під час карантин. Відповідне рішення прийняв Кабмін за поданням Мінцифри.

17. Банки продовжують контролювати сплату ЄСВ під час виплати зарплати. Послаблення у сплаті ЄСВ не діють для роботодавців.

18. Порядок заповнення антикорупційних декларацій за 2019 рік неочікувано змінили. Для декларантів увели послаблення, але ними встигнуть скористатися ті, хто звітує після 20 березня.

19. Через карантин уряд збільшив розмір і змінив порядок надання субсидій. Для звільнених під час карантину встановили спрощений порядок отримання субсидій.

20. "Стоп" на пасажирські перевезення продовжили до 24 квітня, але не для всіх. Міський транспорт зможе перевозити більшу кількість пасажирів.

21. Податкова хоче порахувати всіх, хто призупинив бізнес та звільнив працівників. Це дозволить оцінити втрати бюджетів.

22. Як скористатися карантинним звільнення з податку на нерухомість - ДПС. Юрособам доведеться подавати уточнюючу декларацію.

23. Уряд оголосив надзвичайну ситуацію по всій Україні та продовжує карантин до 24 квітня. Також облаштують КПП в зонах надзвичайної ситуації.

24. План податкових перевірок скоригували для всього бізнесу. Всі чотири розділи плану-графіку оновили за останні декілька днів.

25. Уряд намагається запобігти масовим звільненням в період карантину. Прийняте рішення захистить в першу чергу працівників державного сектору.

В період нестабільної економічної ситуації оперативне прийняття рішень може стати виграшним козирем для виходу на новий рівень або ж призвести до невтішного фіналу. Маючи 28-річний досвід у розробці інформаційно-аналітичних ІТ-продуктів для бізнесу та держсектору, в ЛІГА:ЗАКОН створили АНТИКРИЗОВИЙ ПАКЕТ. Відтепер ви зможете з вашою командою залишатися продуктивними та спільно працювати з інформаційно-правовим полем для уникнення зовнішніх ризиків, володіти актуальними даними про ваших партнерів, клієнтів та конкурентів. Замовляйте дзвінок і отримуйте АНТИКРИЗОВИЙ ПАКЕТ за вигідною ціною вже зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини