Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Переглянули ціну на товар: на яку дату складати РК до ПН

30 березня 2020, 08:30
1245
0
Реклама

ДПС роз'яснила, що у разі наступного за постачанням перегляду цін розрахунок коригування складають на дату доплати/повернення коштів.

Спочатку розгляньмо перегляд ціни у бік збільшення.

Контролери розглянули ситуацію, коли перерахунок ціни відбувається на дату останнього платежу (товар оплачується частинами), і кошти в оплату такого останнього платежу надходять вже з урахуванням такого перерахунку. У такому разі на дату останнього платежу потрібно скласти податкову накладну, у якій зазначити перераховану (нову) ціну одиниці товару, та кількість товару, розраховану виходячи з такої перерахованої (нової) ціни одиниці товару.

Крім того, на цю ж дату постачальник повинен скласти розрахунок(ки) коригування до податкової(их) накладної(их), складеної(их) на дату(и) попередньої оплати, вказавши перераховану (нову) ціну одиниці товару та здійснивши перерахунок частки товару, за яку було здійснено попередню оплату.

Якщо ж після укладення додаткової угоди/акту коригування відбувається повернення коштів, раніше отриманих як оплата товару, то розрахунок коригування слід складати на дату повернення коштів.

Водночас можливе й зарахування відповідних коштів в рахунок оплати іншого товару. У такому разі постачальник має скласти розрахунок(и) коригування до податкової(их) накладної(их), складеної(их) на дату(и) попередньої оплати за перший товар, на дату досягнення такої домовленості. Йдеться про дату підписання документа, на підставі якого кошти, що підлягають поверненню покупцю, будуть зараховані в рахунок оплати вартості іншого товару.

Якщо інший товар уже був поставлений і на дату такої поставки ("першої події") постачальником було складена та зареєстрована в ЄРПН відповідна податкова накладна, то за фактом зарахування коштів в оплату вартості такого товару постачальнику не потрібно складати податкову накладну.

Якщо ж такий товар ще не поставлений, то на дату підписання документа про зарахування оплати за одним товаром в рахунок оплати вартості іншого товару, постачальник повинен визначити ПДВ-зобов'язання та скласти податкову накладну як на суму попередньої оплати за інший товар ("перша подія") і зареєструвати її в ЄРПН.

Джерело: ІПК ДПСУ від 06.03.2020 р. № 970/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Загальні правила складання розрахунків коригування ми розглянули в статті "Розрахунок коригування до податкової накладної: правила складання" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини