Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Алгоритм припинення чи відстрочення зобов’язань за договором під час карантину – Мінекономіки

30 березня 2020, 08:45
3131
0
Реклама

Фахівці Офісу сприяння МСП при Мінекономіки розглянули проблему припинення чи відстрочення зобов'язань за договором під час карантину. Вони порадили вирішувати порядок подальшої співпраці з контрагентами шляхом переговорів, без ультиматумів чи погроз.

Коли йдеться про оренду, то можливі наступні сценарії. Припустімо, що приміщення торгівельно-розважального центру зачинено на карантин. В такому випадку орендодавець не може забезпечити доступ орендаря до приміщення в силу обставин, на які він не впливає, та які він нього не залежать. Орендар в свою чергу не може використовувати приміщення за призначенням. Маємо приклад обставин форс-мажору для обох сторін. Ймовірний сценарій подальших дій може передбачати повідомлення орендодавцем всіх орендарів про неможливість використання орендованих приміщень, обмеження доступу до них та фінансові наслідки для орендарів (скасування чи зменшення орендних та комунальних платежів в залежності від того в якій мірі орендар втрачає можливість використовувати приміщення). Відомі приклади, коли заклади громадського харчування переходять на дистанційний формат обслуговування споживачів приймаючи замовлення он-лайн та доставляючи замовлення службами експрес доставки. В інших випадках орендарям рекомендується фіксувати неможливість використання приміщення, не підписувати акти виконаних робіт чи наданих послуг, вступати в перемовини з орендодавцем та погоджувати взаємоприйнятні умови подальшої співпраці в умовах, що склалися.

До речі, як орендарю зменшити плату за орендоване приміщення протягом карантину давали поради фахівці Нотаріальної палати. Також в Києві зменшать плату за оренду комунального майна. Окрім того, існує законопроект, за яким під час карантину орендарі нерухомості платитимуть лише за комуналку.

Інша ситуація - також оренда, але цього разу офіс чи заклад громадського харчування знаходяться у приміщеннях, які не закриті для використання. Орендодавець свої зобов'язання виконує, доступ до приміщення вільний. Орендар відправив своїх працівників на віддалену роботу. За таких обставин посилання на форс-мажор буде безпідставним. Врегулювання ситуації можливе тільки шляхом переговорів. Орендар також може посилатися на ст. 762 Цивільного кодексу України, відповідно до якої наймач (орендар) має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася.

Дещо інакша ситуація з поставкою, на яку можуть вплинути закриття кордонів, заборона здійснення експорту чи імпорту товарів, закриття митниці. Такі події можуть становити форс-мажор. Натомість проблеми з пошуком водія, відсутність палива, хвороба відповідального за угоду менеджера, вантаж затримується на митниці, карантин на фабриці чи зміна закупівельних цін тощо - це не форс-мажор. Можливі дії з боку продавця чи постачальника можуть передбачати письмове повідомлення покупця про затримки поставки та ініціювання змін до договору в частині сроків чи вартості товару. Покупці мають прийняти для себе рішення - прийняти зміни та чекати, або відмовитися від договору.

Зверніть увагу, що водіям фур дали можливість пришвидшити розмитнення товарів на кордоні в умовах карантину. Водночас Нова митниця тимчасово не приймає паперові листи.

На завершення фахівці Офісу підтримки МСП зауважили, що в разі ж виникнення спірних ситуацій та неможливості дійти згоди, вони радять звернутися за юридичною підтримкою.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте підбірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зімни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату. Серед іншого знайдете тут і норми, що регулюють роботу підприємців та компаній в умовах карантинів, надзвичайних ситуацій та станів. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини