Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Принципово змінився порядок справляння плати за спецвикористання водних біоресурсів

6 квітня 2020, 09:20
1102
0
Реклама

Із 03 березня 2020 року, дати офіційної публікації Постанови № 125, запроваджено справляння плати за спеціальне використання водних біоресурсів у порядку та розмірах, затверджених цією Постановою. Про це повідомляє ДПС у листі від 30.03.2020 р. № 4872/7/99-00-04-03-01-07. Отже, із зазначеної дати припинено справляння збору за спеціальне використання рибних та інших водних живих ресурсів на підставі Постанови № 449.

Як наголошують податківці, Міністерство енергетики та захисту довкілля України зобов'язане привести власні нормативно-правові акти у відповідність до Постанови. Адже вимоги Постанови № 125 щодо плати суттєво відрізняються від норм Постанови № 449 стосовно збору. Наприклад, не передбачається внесення авансу плати та коригування суми зобов'язань з плати на раніше понесені витрати, які вже впливають на величину фінансового результату від спеціального використання водних біоресурсів.

Разом з тим обчислення сум зобов'язань з плати виконується щокварталу пропорційно до фактичного обсягу кожного використаного виду біоресурсу, для якого затверджено відповідний розмір плати.

Таким чином, суб'єкти, які отримали на 2020 рік право спеціального використання водних біоресурсів, обчислюють свої зобов'язання зі збору за період з 01 січня 2020 року по 02 березня 2020 року включно за розмірами збору, а з 03 березня 2020 року включно до 31 березня 2020 року включно за розмірами плати.

Платники обчислюють та не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом, подають контролюючому органу за місцем реєстрації платника зобов'язання окремо зі збору та плати з використанням форми розрахунку, затвердженої додатком до п.2.2 Інструкції № 167, з дотриманням вимог Постанови № 449 та Постанови № 125. Другий примірник розрахунку подається платником органу рибоохорони Держкомрибгоспу України, в зоні діяльності якого користувач здійснює вилучення водних живих ресурсів.

Суми зобов'язань зі збору та з плати вносяться платниками до бюджетів не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

До речі, сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини