Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НАЗК пояснила, коли купівлю валюти треба задекларувати

6 квітня 2020, 18:00
2831
0
Реклама

Завдяки нормам Закону України від 17.03.2020 р. № 533-IX продовжили до 1 червня 2020 року терміни подачі електронних антикорупційних декларацій за 2019 рік.

Крім того, суб'єкти декларування, які у період до 1 червня 2020 року не мали можливості подати декларацію перед звільненням або повідомлення про суттєві зміни у майновому стані у зв'язку із встановленням на території їх проживання карантинно-обмежувальних заходів, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання такої декларації чи повідомлення у зазначений період.

Тож суб'єкти декларування отримали додатковий час, аби розібратися із правилами декларування.

НАЗК видало чергове роз'яснення, яке цього разу стосується купівлі та обміну валюти на суму більше 50 прожиткових мінімумів.

Здійснивши операцію з обміну валюти, особа набуває новий актив - грошові кошти у новій валюті. Цей правочин відображають у розділі 14 "Видатки та правочини суб'єкта декларування" антикорупційної декларації. Але робити це потрібно у випадку, коли розмір разового видатку чи вартість предмета правочину перевищує суму 50 прожиткових мінімумів (ПМ) для працездатних осіб. Для цілей декларування розмір прожиткового мінімуму застосовують на 1 січня відповідного року. Тож зазначений правочин потрібно декларувати, якщо йдеться про суму у 2019 році - 96050 грн, а у 2020 році - 105100 грн.

Тобто, декларують лише разові валютні операції на суму понад 50 прожиткових мінімумів.

Крім того, у разі разового видатку на купівлю валюти на суму, яка перевищує 50 ПМ, суб'єкт декларування повинен подати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Якщо час, відведений на подання виправлених декларацій, вже завершився, а суб'єкт декларування вирішив доповнити подану декларацію даними про вказаний вище видаток, тоді він може надіслати повідомлення НАЗК через персональний електронний кабінет. У повідомленні є можливість деталізовано описати виявлені неточності або помилки, причини незазначення відомостей у декларації. Відповідна інформація буде врахована НАЗК у разі повної перевірки декларації відповідного суб'єкта декларування.

Джерело: сайт НАЗК.

Приймайте актуальні та зважені рішення у період кризи на базі виключно актуальної та достовірної інформації з ІТ-продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся АНТИКРИЗОВИМ ПАКЕТОМ та працюйте командою в єдиному інформаційно-правовому полі. Оберіть пакет або замовте консультацію менеджера прямо зараз.

Раніше ми уже повідомляли, що бізнес може продовжити дію електронних ключів дистанційно.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини