Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Форс-мажор не повинен виправдовувати ухилення від виконання договорів — ТПП

6 квітня 2020, 18:30
1318
0
Реклама

Торгово-промислова палата України відзначає у своєму повідомленні істотне зростання кількості звернень підприємств, які намагаються свої звичайні проблеми і невиконання зобов'язань обґрунтувати форс-мажором. У таких випадках ТПП України на підставі норм чинного законодавства і за результатами аналізу документів відмовляє у видачі сертифікатів, що засвідчують наявність обставин форс-мажору.

"Ми вважаємо неприпустимими спроби великої кількості підприємців і підприємств посилатися на форс-мажорні обставини для ухилення від виконання зобов'язань перед партнерами - будь то український чи іноземний бізнес або фізичні особи. У цих випадках ми відмовляємо у видачі сертифікатів про наявність форс-мажорних обставин", - заявив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Важливий аспект у роботі ТПП полягає в аналізі умов укладених договорів на предмет відповідальності за невиконання зобов'язань і підстав звільнення від них, зокрема, в разі настання форс-мажорних обставин.

"Отримання сертифіката про форс-мажор - право, а не обов'язок. Карантин показав, що український бізнес свідомий, вміє домовлятися", - сказав Геннадій Чижиков.

Ситуація навколо застосування інструментів форс-мажору під час карантину - постійно в полі нашої уваги. Ми вже інформували про наступне:

- "Відмова працівників виходити на роботу під час карантину - не форс-мажор";

- "Для підтвердження форс-мажору через карантин достатньо мінімального пакета документів";

- "Як орендарю зменшити плату за орендоване приміщення протягом карантину - Нотаріальна палата";

- "Алгоритм припинення чи відстрочення зобов'язань за договором під час карантину - Мінекономіки";

- "Наявність форс-мажору під час карантину бізнесу доведеться доводити - судді";

- "Малому бізнесу форс-мажор за договорами оренди засвідчують безкоштовно".

Будь-який бізнес потребує контролю, особливо в критичні період, як-от під час коронавірусного карантину, коли заборгованості зростають volens nolens. Тож будьте готові до будь-яких несподіванок і тримайте руку на пульсі подій, моніторте податковий стан компаній 24/7 у системі CONTR AGENT, яка містить базу досьє на понад 6,5 млн компаній та ФОП. Почати моніторинг можна легко прямо зараз, замовивши тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини