Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПКУ переписали: нові ставки податків і штрафи діють із 23 травня

25 травня 2020, 09:05
38240
0
Реклама

Сталося нарешті те, що так багато обговорювали. Закон України"Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" № 466-IX, підписаний Президентом 21 травня, опублікований у парламентській газеті "Голос України" 22 травня. Це значить, що основний масив новацій та змін, яких зазнає ПКУ, набирають чинності вже 23 травня, у суботу.

Складно не відзначити, що "блискавичне" набрання чинності великим масивом змін може боляче вдарити по бізнесу, адже йому доведеться оперативно переналаштовуватися і зважати на новації. Так, суттєвих змін зазнає ст. 39 ПКУ, яка регулює оподаткування контрольованих операцій. Зокрема, оновляться вимоги до звіту про такі операції, проведення перевірки дотримання платником податків принципу "витягнутої руки". Змін зазнала і ст. 42 ПКУ в частині подання податкової звітності в електронній формі, роботі платника через Електронний кабінет. Зверніть увагу, що розрахунки (у т.ч. розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку), які подають до органів ДПС, прирівняли до податкової декларації. У новій редакції виклали і п. 46.2 ПКУ, який визначає правила подання платниками податку на прибуток річної та квартальної фінансової звітності. До речі, сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн.

Відкориговано і вимоги до адміністративного оскарження рішень контролюючих органів, правила щодо оформлення результатів документальних перевірок, умови продажу майна, що перебуває у податковій заставі тощо.

А норми ПКУ щодо штрафів суттєво оновляться. Штраф за порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах зросте удвічі: для самозайнятих осіб до 340 грн, а для юридичних осіб - до 1020 грн за перше порушення. Штраф за ведення нерезидентом діяльності через невзяте на облік представництво обійдеться аж у 100 тисяч грн. За помилку в ідентифікаційному коді фізособи чи його незазначення штраф буде 340 грн. Новим буде штраф за порушення порядку подання інформації контролюючим органам про угоди щодо оренди об'єктів нерухомості. А неподання звіту про контрольовані операції буде "коштувати" 630,6 тис. грн. Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT.

Змін зазнали правила стосовно податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, податку на нерухомість та плати за землю. Про ці зміни в ПКУ, а також про те, що чекає на платників із 1 липня 2020 року і 1 січня 2021 року, читайте в нашій оперативній аналітиці "Нові штрафи, нова звітність, нові ставки податків діють з 23 травня - Закон № 466 опубліковано".

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини