Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заборгованість за сплаченим авансом намагалися стягнути через суд: чи уважати її безнадійною

5 червня 2020, 17:05
634
0
Реклама

ДПС розглянула випадок, коли за даними бухобліку у підприємства наявна прострочена дебіторська заборгованість щодо здійсненої передоплати за товар, який продавець так і не поставив за умовами договору. При цьому покупець звертався для врегулювання справи до суду, але йому відмовили у задоволенні позову, і подальші дії заявника не призвели до погашення дебіторської заборгованості.

Підприємство цікавилося питанням віднесення такої заборгованості до категорії "безнадійна" згідно з пп. 14.1.11 ПКУ з метою застосування податкових коригувань з п. 139.2 ПКУ та її подальшого списання.

Зважаючи на те, що покупець-прибутківець звертався до суду, висновок контролерів виглядає дещо формально:

1) до безнадійної заборгованості, серед іншого, віднесено заборгованість за зобов'язаннями, щодо яких минув строк позовної давності (пп. "а" пп. 14.1.11 ПКУ). Даною нормою не встановлено будь-яких додаткових умов для визнання безнадійною заборгованості за зобов'язаннями, щодо яких минув строк позовної давності. Вона не передбачає необхідності здійснення платником податку - кредитором будь-яких заходів щодо стягнення заборгованості, зокрема у судовому порядку, визнання боржника банкрутом тощо. Тож, виключним та достатнім критерієм для визнання заборгованості безнадійною згідно з пп. "а" пп. 14.1.11 ПКУ є сплив строку позовної давності за зобов'язаннями щодо такої заборгованості, незалежно від того чи звертався кредитор до суду з метою її стягнення.

Отже, якщо заборгованість відповідає ознаці, визначеній пп. "а" пп. 14.1.11 ПКУ, платники податку не повинні здійснювати перевірку відповідності такої заборгованості іншим ознакам, передбаченим пп. 14.1.11 ПКУ;

2) первинні документи, у т.ч. щодо обліку та списання безнадійної заборгованості, складають відповідно до вимог бухобліку.

При цьому питання порядку списання безнадійної заборгованості у бухобліку належить до компетенції Мінфіну.

Джерело: ІПК ДПСУ від 21.05.2020 р. № 2127/6/99-00-07-02-02-06/ІПК

Які облікові наслідки у списання товарної дебіторської заборгованості ми розповідали в статті "Списання товарної безнадійної дебіторської заборгованості: облік й оподаткування" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини