Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна оскаржити в суді включення підприємств до плану податкових перевірок

Реклама

Факт включення платника податку до плану-графіку документальних планових перевірок на 2020 рік не створює для суб'єкта господарювання жодних правових наслідків у вигляді виникнення, зміни чи припинення його прав - вказується в постанові П'ятого апеляційного адміністративного суду від 20.01.2021 р. у справі № 420/5763/20.

Про цей судовий спір йдеться у прес-релізі ДПС, адже суд прийняв сторону податківців.

Суд апеляційної інстанції наголосив, що дії контролюючого органу щодо формування, у тому числі затвердження, плану-графіку документальних планових перевірок суб'єктів господарювання є лише службовою діяльністю працівників податкового органу. Тому він не створює для платника податків жодних правових наслідків у вигляді зміни або припинення його прав та не породжують для нього обов'язкових юридичних наслідків і відповідно такий акт не порушує права останнього.

До плану-графіка в першу чергу включають платників податків, які за результатами господарської діяльності мають найбільші ризики несплати до бюджету податків та зборів, обов'язкових платежів.

Тож законодавцем запроваджено ризикорієнтовний підхід до планування перевірок платників податків, з урахуванням особливостей критеріїв суб'єктів господарювання за ступенями ризику їх господарської діяльності, періодичності проведення планових заходів та переліку питань для їх здійснення.

Тому виключно результат реалізації повноваження податкового органу (саме - рішення контролюючого органу), а не процес реалізації його повноважень, може бути об'єктом судового оскарження.

Із судовою практикою допоможе система VERDICTUM, яка містить більш ніж 70 млн. судових рішень. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Зверніть увагу, що ДПС оновила план податкових перевірок на 2021 рік.

Вибирайте сервіс CONTR AGENT, щоб перевірити, чи потрапила ваша компанія в план перевірок контролюючих органів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини