Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП - єдинників не штрафують за неподання заяви про зміну податкової адреси — ДПС

Реклама

Якщо ФОП - платник ЄП 1-3 груп не подав заяву у разі зміни його податкової адреси, то відповідальності за такі дії ПКУ не встановлює. На цьому наголосила ДПС в роз'ясненні із категорії 107.04 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Податкову адресу ФОП, місце провадження господарської діяльності, вносять до реєстру платників єдиного податку.

При зміні, зокрема, податкової адреси, платники ЄП першої і другої груп заяву подають не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ПКУ). Натомість платники ЄП третьої групи аналогічну заяву подають не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (абзац 1 п. 298.6 ПКУ).

В такому випадку вносять зміни до реєстру платників єдиного податку в день подання платником відповідної заяви (п. 299.8 ПКУ).

Також відповідно до пп. 2 пп 298.3.1 ПКУ до заяви про застосування спрощеної системи оподаткування включають відомості (за наявності) про зміну податкової адреси суб'єкта господарювання.

Попри відсутність відповідальності податківці наголошують, що при виявленні контролюючим органом під час перевірки порушень платником ЄП першої - третьої груп вимог, встановлених главою 1 "Спрощена система оподаткування, обліку та звітності" розділу XIV ПКУ, за рішенням такого органу відбувається анулювання реєстрації платника єдиного податку, яке приймають на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.

Обирайте комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки, а також моніторте контрагентів та бізнес-партнерів. Усе це в єдиному рішенні LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ознайомитися з пропозицією.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини