Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Граничні торговельні надбавки на бензин та дизпаливо на АЗС діють із 15 травня

Реклама

Услід за обов'язковим завчасним декларуванням збільшення цін на бензин та дизпаливо на АЗС Уряд запроваджує граничні торговельні надбавки на паливо.

КМУ ухвалив постанову від 14.05.2021 р. № 474, якою запровадив граничні торговельні надбавки (націнки) на паливо на період дії карантину. Продавці палива повинні враховувати цю надбавку при встановленні роздрібної ціни на пальне, яке реалізують через мережу АЗС.

В Уряді пояснюють, що такий крок вимушений і тимчасовий на період карантину. Він став відповіддю на необґрунтоване зростання цін на пальне в роздрібних мережах.

Граничну торговельну надбавку нараховують до середньої вартості пального, яку визначають на підставі даних міжнародного інформаційного агентства Platts CIF NWE за попередню декаду з урахуванням акцизу та ПДВ. Її встановлено у таких розмірах:

- не більше 7 гривень (включаючи ПДВ) на 1 літр для дизельного палива;

- не більше 5 гривень (включаючи ПДВ) на 1 літр для автомобільних бензинів.

Вказані максимальні торговельні надбавки обраховані на підставі аналізу маржинальності роздрібного продажу пального, виходячи з даних міжнародних інформаційних агентств про вартість пального на європейських біржах, відкритих статистичних даних та відкритих даних українських інформаційних агенцій щодо роздрібної вартості пального за останні 3 роки.

Інформацію про середню вартість 1 літра дизельного палива та бензинів автомобільних оприлюднюють на офіційному веб-сайті Мінекономіки щомісяця до 3, 13 і 23 числа.

Постанова Уряду вступає в силу в частині, яка стосується розмірів торговельної надбавки, із 15 травня. Решта її норм запрацюють із дня офіційного опублікування постанови.

Важливо також те, що Уряд скасував норму, яка вимагала, щоб завчасно за 20 днів декларувати зміну роздрібних цін на бензини марки А-92 та А-95, а також дизельне пальне у разі збільшення їх роздрібної ціни на 1% і більше. Тож діють загальні норми щодо декларування цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, яке вимагає Порядок, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 341.

Не витрачайте час на моніторинг законодавчих змін. Комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360 надає доступ до актуальної бази законодавства та автоматично сповіщає про будь-які нововведення. Замовляйте тестовий доступ прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини