Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли виникають зобов’язання з ПДВ, якщо оплата за товар надійшла постачальнику в інший день

Реклама

До ДПС надійшов запит такого змісту: якою датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг слід вважати, якщо платником податку - покупцем було здійснено попередню оплату за товар, при цьому сума такої попередньої оплати була списана з банківського рахунка покупця в один день, а зарахована на банківський рахунок постачальника у наступний день.

Податківці відповіли, що право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту виникає у платника податку - покупця товарів/послуг на підставі податкової накладної, складеної з дотриманням норм податкового законодавства та зареєстрованої в ЄРПН платником податку - постачальником товарів/послуг на такого покупця за фактом здійснення господарської операції з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов'язань, показники якої відповідають первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою господарською операцією.

У вищезазначеній ситуації постачальник товарів повинен скласти податкову накладну на дату зарахування коштів (попередньої оплати, отриманої від покупця) на його банківський рахунок та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. Така зареєстрована в ЄРПН податкова накладна є підставою для покупця віднести суми ПДВ, зазначені у ній, до податкового кредиту (за умови дотримання інших правил формування податкового кредиту, визначених ПКУ).

Джерело: ІПК ДПС від 09.04.2021 р. № 1477/ІПК/99-00-21-03-02-06

Читайте у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН аналітичну статтю "Імпортний ПДВ: придбання товарів за договором купівлі-продажу". Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини